Życzymy udanych zakupów oraz ... SŁODKICH SNÓW !

Szukaj

5 przepisów na wspólne gotowanie z dzieckiem

, 29 kwiecień 2020
5 przepisów na wspólne gotowanie z dzieckiem

5 przepisów na wspólne gotowanie z dzieckiem

Gotowanie z dzieckiem to doskonały sposób na wspólne spędzanie czasu. Taka forma aktywności z maluszkiem doskonale wpływa na jego rozwój oraz pozwala na zacieśnienie więzi z dzieckiem. Przygotujcie wspólnie podwieczorek, wesołe przekąski lub upieczcie coś pysznego. Podczas takiej zabawy maluszek poznaje mnóstwo nowych smaków, a także rozwija swoją kreatywność. Nauka gotowania od najmłodszych lat świetnie wpływa na doświadczenia sensoryczne maluszków oraz budują ich pewność siebie. Oto 5 przepisów, które możesz przygotować wspólnie ze swoją pociechą: 

Tęczowe babeczki

Dzieci uwielbiają kolory i przepadają za barwnymi smakołykami. Tęczowe babeczki to doskonała przekąska dla każdego maluszka. Ciasteczka te mają kolorowe ciasto, jest ono bardziej czasochłonne, jednak efekt końcowy zdecydowanie jest tego warty :). Do ich przygotowania potrzebujesz jedynie mąkę, proszek do pieczenia, cukier, jajko olej, mleko, cukier waniliowy i barwniki spożywcze. Na tęczowe babeczki każdy maluch czeka z niecierpliwością, a zatem do dzieła :)

kolorowe babeczki - co upiec z dzieckiem

Źródło: https://ciastkozercy.pl/teczowe-babeczki-3/

Składniki:

2 szklanki mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
0,5 szklanki cukru
2 łyżeczki cukru waniliowego

1 jajko
0,5 szklanki oleju
1 szklanka mleka
barwniki spożywcze

Sposób przygotowania:
Suche składniki mieszamy razem w misce. Jajko, olej oraz mleko dodajemy do masy i dokładnie mieszamy. Przygotowaną masę przekładamy do 6 miseczek, do każdej dodajemy kilka kropel barwnika spożywczego i dokładnie mieszamy. Włączamy piekarnik na temperaturę 180 stopni. Metalową formę do muffinek wykładamy papierowymi papilotkami. Jeśli nie mamy papilotek foremki możemy wysmarować masłem, a następnie wysypać bułką tartą. Wypełniamy foremki kolorowym ciastem do wysokości około 1 cm od brzegu zostawiając miejsce babeczkom, żeby wyrosły. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika, pieczemy około 25 min.

Wesołe kanapeczki

Każdy rodzic próbuje na wiele sposobów wprowadzić do diety swojego maluszka zdrową dawkę warzyw. Nie jest to łatwe, ponieważ maluszki często krzywią się na samą myśl o warzywach. Pomożemy zmienić to w bardzo łatwy sposób. Zaproponuj dziecku wspólne zrobienie wesołych kanapeczek z jego ulubionym zwierzątkiem. Może to być na przykład królik. Do jego przyrządzenia potrzebujesz pieczywo,wędlinę, ser żółty, szczypiorek i ketchup. To przekąska, którą możecie przygotować w kilka minut.

Czy nie wygląda smakowicie? :)

kanapeczka króliczek - gotowanie z dzieckiem

Źródło: https://miastodzieci.pl/zabawy/kroliczek-nie-tylkowielkanocny/ 

Pierniczki

Smak i zapach pierniczków każdemu kojarzy się z dzieciństwem i przepysznymi piernikami od babci. Zbudujcie takie wspomnienia ze swoim dzieckiem. Niech zawsze z zapachem pierniczków przypomni sobie Wasze wspólne pieczenie, podjadanie i ozdabianie słodkich piernikowych ciasteczek. Do przygotowania tradycyjnych pierniczków potrzebujecie: miód, masło, cukier, jajko, mąkę, sodę, przyprawę do piernika i kakao. Zacznijcie tworzyć wspólne wspomnienia już teraz :) 

pierniczki dla dzieci - pieczenie z dzieckiem - co upiec z dzieckiem

Składniki:

2 szklanki (320 g) mąki pszennej
2 łyżki miodu
2/3 szklanki cukru
1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
20 g (1 torebka) przyprawy piernikowej (najłatwiej gotowej lub domowej)
2 łyżki masła
1 jajko (+ dodatkowo 1 jajko do posmarowania)
około 1/4 szklanki ciepłego mleka

Sposób przygotowania:

Mąkę przesiać na stolnicę, wlać rozpuszczony gorący miód i wymieszać. Ciągle siekając, dodawać kolejno cukier, sodę i przyprawy, a następnie masło i jedno jajko. Dolewając stopniowo mleka zagniatać ręką ciasto aż będzie gładkie, jednolite i będzie przypominało ciasto kruche. Dokładnie wyrabiać ręką przez około 10 minut. Na posypanej mąką stolnicy rozwałkować ciasto na placek o grubości ok. 1/2 cm. Foremkami wykrajać pierniczki. Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w odstępach około 2 cm od siebie. Wierzch posmarować roztrzepanym jajkiem i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 10 - 12 minut, w zależności od grubości. 

Sałatka owocowa

Każdy wie, że owoce to samo zdrowie i witaminy. Najmłodsi nie zawsze są skłonni do jedzenia zdrowych owoców. Jak więc zachęcić ich do spożywania dziennej dawki witamin? Świetnym rozwiązaniem jest wspólne przyrządzenie sałatki owocowej. Niech maluszek wybierze owoce, które chce i do roboty. Pozwól mu obierać i kroić owoce - oczywiście pod Twoim nadzorem. Do przyrządzenia sałatki możecie użyć bananów, pomarańczy, winogron, mango, truskawek, borówek, arbuza, brzoskwiń, ananasa i wielu innych owoców. 

sałatka owocowa - owoce dla dzieci - owoce w diecie dziecka

Dodatkowo do sałatki owocowej możecie dodać jogurt i bakalie. Możecie przygotować sałatkę owocową w pucharku, ale...możecie również zrobić małe owocowe arcydzieło. Na talerzu ułóżcie np owocowe drzewo. Konarem mogą być bakalie, gałązkami - nawet gałązki od winogrona. Z liśćmi możemy zaszaleć - borówki, winogron, banan, truskawki. Stwórzmy witaminowe drzewko :)

Domowa pizza

Pizza to przysmak uwielbiany nie tylko przez dzieci, ale także przez dorosłych. Przygotujcie zatem wspólnie z dzieckiem domową pizze na kolacje. Sami przygotujcie ciasto, to nic trudnego, wystarczy mąka, woda, drożdże, oliwa i sól. Dodatki, które umieścicie na cieście wybierzcie wspólnie z dzieckiem. Mogą to być wędliny, sery, szereg warzyw, a może także owoce :) Jedno jest pewne, przepis ten zagwarantuje świetną zabawę dla całej i pyszną kolację. 

pizza - jak przyrządzić pizze - wspólne gotowanie z dzieckiem

Składniki:

25 g świeżych drożdży (lub 7 g instant)
150 ml ciepłej wody
½ łyżeczki cukru
250 g mąki pszennej
1 łyżeczka soli
1 łyżka oliwy

Sposób przygotowania:

Świeże drożdże ogrzać w temperaturze pokojowej. Drożdże rozpuścić w ciepłej wodzie, dodać 2 łyżki mąki oraz cukier, dokładnie wymieszać i odstawić na ok. 10 minut do wyrośnięcia. Mąkę przesiać do miski, wymieszać z solą, zrobić wgłębienie w środku i wlać w nie rozpuszczone drożdże. Wszystko mieszać przez 2 - 3 minuty i pod koniec dodać oliwę. Połączone składniki wyłożyć na stolnicę oprószoną mąką. Wyrabiać przez ok. 15 minut. Wyrobione ciasto włożyć do miski, przykryć ściereczką i odstawić na ok. 1 godzinę do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto wyjąć na stolnicę i pozagniatać. Podzielić na 2 części, uformować z nich kulki oraz odłożyć na ok. 7 minut pod ściereczką. Ciasto wyłożyć do wysmarowanej oliwą foremki. Ułożyć wybrane składniki. Poczekać 15 min aż ciasto podrośnie. Następnie piec w maksymalnej temperaturze piekarnika przez 10 min.

SMACZNEGO :)

Koszyk

Twój koszyk jest pusty.

Dokonaj swoich pierwszych zakupów